12.5.2021

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Náš malinký systém pro streamování videa dostal novou funkci - rozeznávání obličejů. Dokud Evropská Unie nezařadí technologie pro rozeznávání obličejů mezi přísně střežené zbraňové systémy a nevynutí si na GitHubu zákaz knihoven jako je https://github.com/ageitgey/face_recognition, můžeme si s tímto software hrát bez omezení.

Podobný systém zaměstnáváme v naší kanceláři již několik let:

Vrátný se ukazuje jako užitečná pomůcka. Když přijdu ráno do práce, umí zapnout můj počítač, zapsat příchod do docházky, uvařit kafe a přívětivě na mě modře zamrká. Při odchodu je postup obrácený: vrátný vypne můj počítač, ukončí běžící pracovní výkazy, zhasne světlo, umyje hrnky od kafe a vypustí hlídací psy. Jde však stále o jednorázový projekt, který bych si netroufnul prodat zákazníkům.

Videostreamer je trochu jiná kategorie. Primárně je určený pro zpracování obrazu z kamer, úlohy z oblasti AI nesmějí negativně ovlivňovat plynulost videa. Zatímco vrátný zpracovává obrázky z kamery rychlostí zhruba 3-5 snímků za sekundu, videostreamer musí být schopný na podobném železe zpracovat i 4K/30FPS video bez škobrtání. Další zpracování obrazu - detekce objektů, lidí či rozeznávání obličejů - je bonus, který je ke streamování přibalen.

O detekované osobě dává streamer vědět prostřednictvím API nad HTTP protokolem, případně je možné použít i MQTT protokol. Vše se nastavuje v jednoduchém webovém rozhraní.

Bližší popis videostreameru

Máte pro videostreamer využití? Napište nám, nebo zavolejte!

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt