22.11.2019

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Před nedávnem jsem psal o dostupné technologii pro rozeznávání obličeje (face recognition). V té době jsem měl ještě počítač rozložený na stole. Od té doby jsem počítač doplnil o POE (napájení přes ethernet), PIR sensor (když se nic nehýbe, kamera nemusí pracovat), NFC (čtečka čipů) a malý LCD display. Změť drátů jsem ukryl do 3D tištěné krabice (jsem skvělý designer, posuďte sami) a připojil k již existujícímu kancelářskému systému.

Vrátný dokáže podle obličeje snadno rozeznat, kdo se v jeho blízkosti pohybuje. Když jsme v kaceláři a pracujeme, vrátný pochopitelně nemá moc práce a vyspává po probdělé noci. PIR sensor pouze rozsvěcí a zhasíná světla, rozeznávání obličejů neběží. Po stištění červeného tlačíka se však vrátný probere a kancelář začne připravovat na noční provoz. Zhasne světla, uspí počítače, zapíše do databáze, kdo kancelář zamyká a začne hlídat.

Když pak ráno přijdeme do práce, vrátný rozezná, kdo do kanceláře přišel, zapíše do databáze příchod, probudí příchozímu počítač a rozsvítí nad jeho pracovním stolem.

Nezvanou návštěvu nahlásí pomocí SMS na naše mobilní telefony, do databáze (mimo kancelář) odešle snímeček, lodní sirénou probudí sousedy a aktivuje kulometné hnízdo naproti dveřím. Je nutné zdůraznit, že vrátný pracuje autonomně, na SkyNet napojený není.

To, že vrátný rozezná obličej, není samozřejmě žádnou zárukou bezpečnosti. Je snadné stáhnout fotografii z internetu a ukázat ji vrátnému. Ten pak nezvanou návštěvu bez potíží propustí v domění, že se vetřelec po kanceláři pohybuje v doprovodu někoho známého.

Proto má vrátný zabudovanou i čtečku NFC čipů. Odemykání tak lze doplnit o ověření pomocí mobilu, přívěšku na klíče nebo očipovaného pejska.

Vrátný může plnit samozřejmě i další úkoly, například vést evidenci o příchodech a odchodech do práce. K tomu může sloužit žluté tlačítko.

V současné době ladíme existující software a doplňujeme vrátného o nové funkce. Pro technologii face recognition máme i jiné využití, vrátný nám slouží především jako pískoviště, na kterém si můžeme plácat bábovičky a sbírat zkušenosti na stavbu pořádného pískového hradu.

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt