25.11.2019

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Náš nový vrátný už je zapojený, visí na zdi u vchodu do kanceláře a běží v ověřovacím režimu. Protože jde o zajímavou technologii, plánujeme předvést rozeznávání obličejů na tradiční akci Tkalci na webu 10. prosince 2019 v 18:00 ve Schlattauerově kavárně ve Valašském Meziříčí.

Vrátný sám o sobě není zajímavý, použitý počítač se od Raspberry Pi navenek liší jen masivním chladičem. Zajímavá je až technologie pro rozeznávání obličeje (face recognition), která dělá z hloupé krabice visící na zdi užitečného pomocníka, hned za toustovačem (Dáte si toust?)

Využít hotovou knihovnu pro rozeznávání obličeje ve vlastním projektu je velice snadné. Co se však děje uvnitř? Jaký algoritmus dokáže na snímku z kamery rozeznat obličej? Stačí algoritmu k bezpečnému rozeznání jediná fotka? Kolik různých obličejů dokáže algoritmus rozeznat? A jak rychle?

Bez toho, že by vám někdo vysvětlil teoretické základy a názvosloví používané v oboru umělé inteligence, budete hledat odpovědi na tyto otázky velice dlouho.

Připravil jsem si pro vás proto lehký teoretický úvod do problematiky neuronových sítí, který by vám měl ozřejmit, jak face recognition funguje. Vysvětlím základní názvosloví, funkci neuronu a pak i celou neuronovou síť. Dozvíte se, jak se počítač může naučit rozeznávat obraz pomocí konvoluční sítě. Nakonec ukážu, jak neuronová síť dokáže rychle určit ten správný obličej mezi tisícovkami jiných známých obličejů.

Vrátného brácha pojede s námi, přijďte se podívat!

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt