10.3.2016

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Při přípravě přednášky na akci Tkalci na webu jsem narazil na svůj nejstarší zveřejněný program. K mému překvapení se dá program stále přeložit a funguje.

V roce 1993 jsem začal pracovat na počítačích s operačním systémem Unix SVR4. V roce 1994 jsem si nainstaloval na PC linuxovou distribuci Slackware 1.0.2 a o pár chvil později jsem začal koketovat s myšlenkou programování okenních aplikací.

První knihovnou, kterou jsem používal, byla knihova X Athena Widget. Moje nejstarší aplikace z té doby (rok 1996) je stále k nalezení na internetu a funguje. Netuším samozřejmě, jestli ji někdo používá. Jiná aplikace (xpr - packet radio monitor) je s trochou snahy k nalezení taky, ale na svém současném stroji tu aplikaci vůbec nedovedu přeložit. Pokud je mi známo, byla aplikace xpr docela používaná, především proto, že žádná jiná podobná v té době neexistovala.

Na obrázku je zobrazená zátěž systému při překladu LibreOffice na osmijádrovém stroji. Vodorovně je čas (svislá čára označuje celou hodinu, ryska na vodorovné ose každou čtvrthodinu). Svisle je load získaný ze souboru /proc/loadavg:

Obrázek XSAR

Překlad dvacetileté aplikace

Aplikaci si stáhněte: xsar-02.tgz a rozbalte:

tar -xzvf xsar-02.tgz
Na svém PC provozuji distribuci Gentoo, tady nebylo nutné kvůli překladu doinstalovat vůbec nic. U distribucí typu Debian bude asi potřeba nainstalovat nějaké vývojové balíky (gcc, libx11-dev a možná další). Vytvořte makefile a aplikaci přeložte:
xmkmf
make

Aplikace má své nastavení v souboru Xsar - soubor překopírujte do svého domácího adresáře a poté můžete aplikaci spustit:

cp Xsar ~
./xsar

Na Linuxu aplikace dodnes funguje, na Unix SVR4 už dnes dávno nemám přístup. V hlavičce aplikace se zobrazuje jméno počítače - aplikace je hledá v souboru /etc/HOSTNAME. Dneska na většině systémů takový soubor neexistuje, aplikace bude zobrazovat řetězec "unknown".

Aplikaci jsem používal poměrně dlouho na monitorování zátěže serverů. Na systémech SVR4 zhruba do roku 2000, poté chvíli na Solarisu a na Linuxu možná ještě pár další let, než moje stolní PC dorostlo na prostředí KDE.

Závěr

Je fascinující, že aplikace i po dvaceti letech funguje. Ještě pozoruhodnější je, že aplikaci lze i po dvaceti letech najít v archivech na internetu. Potvrzuje to známé rčení, že "Opravdoví programátoři nezálohují. Opravdoví programátoři nahrají svou práci na internet a zálohují ostatní".

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt