2.8.2019

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Nakladatelství O'Reilly nabízí v časově omezené akci elektronické knihy o analýze dat a počítačovém učení. Zakoupit lze pět knih za jeden dolar, deset knih za osm dolarů, nebo patnáct knih za patnáct dolarů.

Pro mě osobně tři nejzajímavější knihy jsou k dispozici za pouhý dolar, seřazeno dle zajímavosti:

  • Practical Statistics for Data Scientists
  • Learning TensorFlow
  • Deep Learning Cookbook

Nejvíce mě zajímá kniha o statistice. Monitorování a analýza dat z fotovoltaických elektráren nějakou znalost statistiky vyžaduje, takže jsem studiu statistiky už věnoval jakési úsilí. Kniha Practical Statistics for Data Scientists se poněkud vymyká od online kurzů, které jsem absolvoval, a velmi se liší od tištěných učebnic (v češtině), které mi prošly rukama.

Možná není uplně jasné, co má statistika společného s počítačovým učením. Je toho poměrně hodně. Neuronovou síť - základní stavební prvek umělé inteligence - je možné přirovnat k regresní analýze, základnímu statistickému postupu. Neuronová síť je však schopná řešit jednoduchými prostředky i mnohem složitější úlohy, než zvládnou matematické postupy používané v regresní analýze. Cenou za univerzálnost je u neuronové sítě experimentalní povaha analýzy a velká výpočetní náročnost. Navíc už i u malých neuronových sítí je prakticky nemožné vysvětlit, co se uvnitř sítě děje, z jakých dat a souvislostí umělá inteligence ve svých závěrech vychází.

Kniha Practical Statistics for Data Scientists vysvětluje statistiku právě z pozice umělé inteligence, počítačového učení a neuronových sítí. Kromě nezbytných základů (průměr, medián, centily, standardní odchylka) vysvětluje i metodiku výběru dat, regresní analýzu, klasifikaci (to už je část, kterou prakticky používáme při analýze dat z fotovoltaických elektráren pomocí umělé inteligence: Aipha) a "učení bez učitele" - metodiku, která dokáže najít v rozsáhlých datech statisticky významné skupiny automaticky.

Umělá inteligence a počítačové učení je matematický obor s přesahem do programování. Statistika je matematický základ, který vysvětluje některé podstatné části neuronových sítí.

Mírně jsem odlehčil firemnímu PayPal účtu a knihu už mám v tabletu. Teď bych ke studiu potřeboval už jen pár dnů volna někde ve stínu palem na nudné, liduprázné pláži. Dobré připojení k internetu a vypnutý mobil podmínkou.

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt