30.10.2020

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Náš vrátný dostal nového spolupracovníka - asistenta Mycrofta. Podobně jako vrátný, i Mycroft je 3D vytištěná krabice s chytrým software uvnitř.

Co je Mycroft

Mycroft je open source projekt hlasového asistenta: The open and private voice assistant. Běžet může na počítači (v prostředí KDE), ve vlastním hardware (Mark I a Mark II) nebo může běžet na počítači Raspberry Pi. Právě na Raspberry Pi je postavený Mycroft v naší kanceláři.

Co můj Mycroft umí

Mycrofta mám na svém stole už od zimy, ale spolu s koronovirem se vynořila potřeba komunikace, na kterou obyčejný mobil nestačí, a Mycroft tak přišel o svůj USB mikrofon. Ale dostal se mi do rukou miniaturní čínský mikrofon, který se mi jednoho volného večera podařilo zabudovat do Mycrofta.

Můj Mycroft je opravdu můj, protože jsem si ho přizpůsobil svým potřebám. Umí ovládat světlo nad mým pracovní stolem, uspat nebo probudit můj počítač, zkontrolovat poštu, lze se jej zeptat na různé věci, nebo s ním pokecat. A pokud moji kancelář navštíví děti, Mycroft jim musí vždycky zazpívat.

Mycroft? Co je to za jméno?

Mycroft je jméno počítače z knihy "Měsíc je drsná milenka" od Roberta Heinleina. Měsíc je v knize jednou velikou trestaneckou kolonií a Mycroft zde řídí osvobozenecký boj. Knihu jsem četl snad stokrát.

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt