18.6.2014

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Přichází další video o aplikaci Deko the CRM. Tentokrát o manipulaci s položkami: přesouvání, kopírování, vytváření nových položek a mazání ve stromu projektů.

Vytváření položek

Řekněme, že potřebuji vytvořit novou osobu. Způsob vytváření nových položek jsme si ukázali v minulém videu. V projektu, kde chci mít osobu, vytvořím nový dokument a vyplním potřebné položky. Formulář vypadá složitě, ale většinou vám bude stačit, pokud vyplníte údaje na kartě "Základní".

Záměrně vyplním položku s názvem, který už v databázi je: Petr Bravenec Klávesovou zkratkou CTRL Enter dokument uložím. Už na první pohled je vidět, že databáze obsahuje dvě stejné položky. Nebudou se hádat?

Náhled nám ukaže, že obě položky jsou různé. Aby se to nepletlo, nově vytvořenou položku si přejmenuji: Petr Bravenec II. Teď už není pochyb - položky jsou různé.

Řekněme, že chci, abych se osoba jménem Petr Bravenec II zúčastnila i dalšího projektu. Myší tedy vezmu osobu Petr Bravenec II a přemístím ji do dalšího projektu. Dostanu na výběr ze tří akcí.

Přesun

To je jasné - přesouvaný dokument na jednom místě zmizí, na druhém se objeví.

Překopírovat link

Po překopírování linku do jiného projektu mám nyní ve stromu dvě různé osoby pojmenované Petr Bravenec II. Jsou skutečně různé, jako v případě přesunu? Zkusím jednu z položek opravit. Změním jméno na Petr Bravenec třetí.

Co se stalo? Změnily se položky na obou místech. Překopírováním linku se nevytvořil nový objekt, ale jen nová vazbu mezi projektem a osobou. Jak to vypadá v seznamu osob, bez vazby na strom?

Tady vidíme, že Petr Bravenec třetí existuje skutečně jen jednou, ale je připojený ke dvěma různým projektům.

Vytvořit nový dokument

Co se stane, když při přesouvání myší zvolím Vytvořit nový dokument?

Překopíruju dokument Petr Bravenec II do jiného projektu a vím, že Petr Bravenec III je nyní v databázi třikrát! Opravím teď původní osobu zpět na Petr Bravenec II, aby se nám to nepletlo. Uvidíme, co se změní.

Původní dokument byl opravený na obou místech, na kopii osoby to nemá žádný vliv. Když se podíváte do seznamu osob, uvidíte, že jsme v databázi skutečně vytvořili novou osobu.

Mazání položek

Organizace dat má velký vliv na mazání položek. V kontextovém menu najdete dvě různé volby - smazat položku a odstranit položku ze seznamu. Odstraněním položky ze seznamu zrušíte pouze vazbu mezi projektem a osobou.

Pokud zvolíte smazat položku, zmizí taková osoba ze všech projektů, ve kterých se nachází. Při skutečném mazání se aplikace deko ptá, jestli chcete smazat i propojené položky - u osob se jedná například o poznámky či úkoly, u projektů je to kompletní obsah projektu včetně osob, firem, poznámek a podobně.

Pojďme to vyzkoužet. Smažeme Petr Bravenec II.

Petr Bravenec II nám v jednom projektů zůstal, z dalšího projektu zmizel.

Teď dáme smazat položku a ptá se mě to, jestli chci smazat i propojené dokumenty. Chci smazat tento dokument? Ano.

Jak to vypadá v osobách? Zůstává mi zde pouze Petr Bravenec III.

Pokud dám odstranit ze seznamu položku, která není v žádném jiném seznamu, přesune se mi taková položka do hlavního projektu, do projektu nejvyšší úrovně. Pokud se pokusím odstranit položku odtud, nabídne se mi skutečně smazání této položky.

Jak to vypadá v osobách? Petr Bravenec II ani Petr Bravenec III neexistují.

Nechcete, aby vám některé video uniklo?

Zaregistrujte se! Upozorníme vás na každé video mailem, navíc dostanete zdarma aktivační klíč se zvýšeným počtem záznamů v aplikaci Deko the CRM.

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt