2.1.2019

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

V létě jsme do firmy koupili 3D tiskárnu. Naše představa byla, že budeme tisknout různé krabičky na naše projekty, reklamní předměty a jiné různé blbinky, které by se jinak nevyplatilo vyrábět.

Tiskárna se nakonec ukázala jako velice užitečný kus technického vybavení. Zcela dle předpokladů jsme vytiskli spoustu krabiček a reklamních předmětů a experimentům s tiskárnou jsme věnovali spoustu volného času. Experimentování je velmi důležité. 3D tisk vyžaduje určitou manuální zručnost a zkušenost. O sbírání zkušeností by mohla nejlépe pohovořit naše krabice s plastovým odpadem.

Během uplynulého půlroku jsme získali množství zkušeností jak s 3D tiskem, tak s návrhem jednoduchých předmětů v CAD software. 3D tisku se budu v blogu věnovat i v budoucnu, nezapomeňte si proto dát náš blog do záložek a sledovat náš Twitter.

Pokud byste chtěli něco vytisknout, napište nám na info@hobrasoft.cz, nebo zavolejte Karolině na +420 731 601 145.

Na "jiné různé blbinky" chodíme obvykle na server Thingiverse. Těsně před štedrým dnem jsem objevil hned na titulní stránce serveru 3D tištěné baňky na vánoční stromeček. Koupit baňky je triviální záležitost, ale vytisknout si vlastní, to je výzva! Jedna z hotových baněk pak posloužila jako fotografický model pro naše vánoční přání.

Baňky jsou navržené tak, aby se daly vytisknout jedním tahem – stěnu baňky tak tvoří jen jedna vrstva tiskového materiálu. To klade zvýšené nároky na správné nastavení 3D tiskárny.

První pokusy proto vůbec nedopadly dobře. V tiskárně vznikl po chvíli vždy chumel divně slepeného materiálu.

Ani první víceméně úspěšný pokus nedopadl příliš dobře. Pro tisk jsem zvolil průsvitný materiál PETG (materiál podobný tomu, z jakého se vyrábějí PET flašky). Jen díky stringování baňka vůbec držela pohromadě. Materiál PETG má tendenci se táhnout za tryskou, vytváří tenké vlásky v trase pohybu tiskové hlavy. Jiný materiál, například PLA, by se pravděpodobně rozpadnul už při tisku. PLA totiž nestringuje prakticky vůbec, baňku by tak nemělo co držet pohromadě. Normálně je stringování nežádoucí, zde tato nepříjemná vlastnost celý tisk zachránila.

Druhý úspěšný pokus už dopadnul o cosi lépe. Baňka se tiskne "shora" – první vrstvy (na obrázku nahoře) jsou ještě velmi řídké, v detailním rozlišení jsou vidět v materiálu díry. Postupným doladěním teploty a toku materiálu však získal tisk požadovanou kvalitu.

Další tisky už dopadly na výbornou. Jednotlivé vrstvy drží dokonale jedna na druhé a tisky se nerozpadají. Na obrázku je detailní pohled na jednu z úspěšně vytištěných baněk. Červenou záři baňky vyrábí barevná žárovička schovaná za baňkou. Na takto detailním záběru jsou vidět i jemné chloupky materiálu způsobené stringování. Chloupků se lze snadno zbavit horkovzdušnou pistolí. U takto jednoduchého tvaru je ale stringování zcela zanedbatelné.

Nakonec ukázka kompletního 3D výtisku. Tuto baňku jsme použili jako fotografický model pro naše vánoční přání.

Tisknout vánoční baňky na 3D tiskárně je samozřejmě hloupost, je mnohem jednodušší koupit baňky hotové. Tisk jedné baňky trvá nejméně půl hodiny, přičemž první neúspěšné pokusy před řádným nastavením tiskárny zabraly možná dvě či tři hodiny. Baňky však posloužily jako skvělý tréninkový materiál pro získání zkušeností s tiskem velmi jemných struktur "jedním tahem" (v terminologii 3D tisku se označuje tento typ tisku jako vase spiral nebo vase mode).

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt