13.4.2021

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

V klidnějším období okolo vánoc se zrodil nový obyvatel kanceláře: Pásovec. Ačkoliv jde v prvé řadě o technologický demonstrátor a hračku, čas věnovaný Pásovci už nyní nese praktické výsledky.

Pásovec totiž ke své činnosti potřebuje v reálném čase zpracovávat obraz ze dvou kamer. U Pásovce nejde jen o klasický řetěz "Sejmout video — zkomprimovat — odeslat — zobrazit", ale Pásovec musí umět obraz i vyhodnotit a vyhnout se případným překážkám v cestě. K tomu Pásovec využívá neuronovou síť.

Zkušenosti se zpracováním videa jsme použili pro vytvoření jednoduchého systému pro streamování videa z kamer. První praktické nasazení na sebe nenechalo dlouho čekat:

SKI areál Soláň v Beskydech

Ve videostreameru nejsou zatím neuronové sítě využité. Videostreamer se používá pouze pro zobrazení videa z kamery, která v jeden okamžik dokáže sama o sobě poskytnout obraz jen jednomu uživateli. Zkušenosti s Pásovcem nám ale už dnes ukazují cestu pro další využití: počítání osob, rozeznávání obličejů, čtení SPZ, počítání automobilů na parkovišti, hlídání 3D tisku, vizuální kontrola kvality a podobně.

Bližší popis videostreameru

Máte pro videostreamer využití? Napište nám, nebo zavolejte!

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt