15.4.2020

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Vytvářet další krabici pro Raspberry Pi se může zdát jako nošení sov do Athén. Weby jako je thingiverse jsou plné škatulí pro Raspberry, stačí si vybrat. Ale i přes čas, který jsem hledání vyhovující krabice věnoval, se mi nepodařilo najít žádnou, která by vyhovovala mým nárokům. Některé krabice jsou pro RPi 3, některé ještě pro starší modely. Jiné krabice nemají vyřešené chlazení — nemám rád, když mi po obrazovce poskakuje teploměr s varováním a místností se šíří vůně tavícího se PLA. Jiné krabice řeší chlazení naopak velmi velkoryse — dírou pro větrák. Jiná krabice se mi systematicky lámala. Narazil jsem dokonce na krabici, ve které se mi lámala SD karta a při páčení RPi ven se mi podařilo utrhnout celý slot pro SD kartu — ještě že dokážu pracovat s páječkou! A je to snad moje chyba, že jsem zapoměl vytáhnout SD kartu, když jsem se snažil vysvobodit Raspberry Pi z krabice? Ne — považuji to za konstrukční vadu krabice.

Hledal jsem tedy krabici, do které se vejde malý chladič pro nenáročné chlazení, krabice nebude likvidovat Raspberry ani SD karty, nebude se lámat, nebude se tavit a půjde snadno přimontovat zezadu na monitor.

Nejlepší krabice, jakou se mi podařilo najít, je tato: RPishop.cz: Zonepi krabička pro Raspberry Pi 4B. Nebudu ovšem kupovat krabici, když mám k dispozici vlastní 3D tiskárnu! Ke krabici na Rpishop.cz však nejsou k dispozici zdrojové tvary, ani STL soubory, abych si mohl krabici vytisknout sám.

Vzal jsem tedy do ruky myš a FreeCad a během jednoho pošmourného karanténního odpoledne jsem narýsoval krabici vlastní. Během druhého pošmourného karanténního odpoledne jsem krabici upravil do konečné podoby, doplnil VESA držák, nožičky a podložky pro delší šrouby a krabici jsem poslal na tiskáru.

Ke stažení

rpi-box.zip

Co s Raspberry Pi děláme

O Raspberry Pi nemám osobně příliš vysoké mínění. Je to počítač, který se podle mě žene za cenou a výkonem. Nemám nic proti ceně ani proti výkonu, ale SD karta degraduje RPi na počítač druhé kategorie — není možné poslat RPi na druhý konec světa a doufat, že v případě havárie SD karty někdo dokáže zařízení rozebrat, vyměnit SD kartu a zařízení znovu zapojit a zprovoznit. To mi za ušetřené peníze opravdu nestojí.

Na druhou stranu výkon CPU i GPU, cena a dostupnost informací dělá z RPi skvělou platformu pro zařízení, kde není závislost na SD kartě na závadu. Pro Robe například dodáváme software pro trasování výroby: každý operátor na dílně má před sebou dotykový monitor s RPi a čtečku QR kódů, jejichž pomocí skládá výrobek u sebe na svém pracovním stole, a zároveň jej skládá i v paměti počítače. O každém výrobku je tak známo, kdy a kdo jej vytvořil, jaké komponenty byly použité, kdo kterou komponentu dodal a tak dál. Výstupem je podrobný životopis každého výrobku, který opouští brány továrny. Raspberry Pi je zde použito na místě levného a úsporného počítače na koncové stanici, data samotná se samozřejmě ukládají v databázi na severu (hehe, moc hezký překlep — data samozřejmě nejsou na severu ani na jihu, jsou na serveru).

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt