20.5.2020

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Procesory Bulldozer od AMD nemají dobrou pověst. Dnes už je celkem zbytečné rozebírat, proč tomu tak je.

Pro mě osobně je Bulldozer (a jeho následník Piledriver) naopak jedním z nejúspěšnějších procesorů, jaké jsem kdy zaměstnával

Osm jader mě naučilo uvažovat a programovat paralelně. Osm jader byl ostatně důvod, proč jsem po Bulldozeru tak často sáhnul. A je jedno, že v jednovláknovém výkonu je tento procesor slabší.

Přes patnáct let mám na svém počítači distribuci Gentoo. Ta je specifická tím, že celý systém je překládaný ze zdrojových tvarů. Bulldozer mi předvedl, že je možné zaměstnat všechna jádra na sto procent a přesto se to nemusí nijak výrazně odrazit na rychlosti, s jakou systém reaguje. To je věc, kterou jsem do té doby nepoznal. Osm jader Bulldozeru navždy odstranilo sekající se kurzor a office startující minutu. I přes to, že v jednovláknovém výkonu je Bulldozer stejně lenivý, jako starší Athlon.

Bulldozer mě naučil ve velkém používat virtuální servery. Ono se virtualizuje velmi snadno, když je k dispozici množství jader, které lze rozdělit mezi několik virtuálních strojů.

Na procesoru oceňuji jeho spolehlivost. Procesor fungoval do poslední chvíle na sto procent. Nikdy nepotřeboval žádnou bezpečnostní záplatu, která by degradovala jeho výkon.

Podobně spolehlivý je procesor i po hardwarové stránce. U Bulldozeru nehrozí, že bych ráno zapnul počítač a procesor nenajel, protože prostě po pár letech provozu procesor shnil. Jeden takový od Intelu už jsem raději vyměnil.

Bulldozer byl vždy velmi levný. Žádná konkurence nenabídla za podobné peníze nic se srovnatelným počtem jader.

Mimo firmu se staráme o další tři Bulldozery, na kterých běží databáze, webové servery a hejna virtuálních strojů. V době, kdy byl Bulldozer mladík, nebyl v rozumné cenové relaci pro takové použití vhodnější procesor. Novější procesory mohou nabídnout pouze nižší příkon.

Svůj vlastní Bulldozer jsem vyměnil před dvěma lety, kdy jsem začal více experimentovat s TensorFlow a kombinace ROCm + Bulldozer + Vega64 se ukázala jako nefunkční.

Poslední firemní Bulldozer odstavila před pár dny ve skutečnosti závada SSD disku. Závada která ukazovala chvíli na disk, chvíli na SATA řadič na základní desce. Teprve po instalaci nového HW (Ryzen 5) se disk neoddiskutovatelně odebral do křemíkového nebe a ukázalo se, kdo byl pravým viníkem. Nebýt závady/nezávady disku, Bulldozer by pravděpodobně sloužil hezkých pár let navíc.

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt