24.2.2014

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Naše firemní stránky http://hobrasoft.cz jsou vevnitř velmi prosté. Je to sbírka několika jednoduchých PHP skriptů (úhrnem půl tisícovky řádků), nad jejichž jednoduchostí a prostotou by mnohý PHP vývojář ohrnul nos - ale mně se ty stránky zamlouvají. Jako programátorovi se mi dobře používají - každá stránka má podobu jednoduchého PHP souboru, vše je uložené ve stromové struktuře odpovídající webu a snadno se celý náš PHP cirkus spravuje přes verzovací systém. Miluji jednoduché věci. Výrazně si nestěžuje ani můj firemní kolega, který je jinak odborníkem na Nette, Drupal a miluje objekty.

Jednou stránky popíšu důkladněji.

Některé věci je ovšem zbytečné vynalézat znovu. Jednou z takových věcí jsou novinky (na našich stránkách trochu opomíjené - raději programujeme, než píšeme vzkazy klientům). Nechtělo se nám vynalézat kolo, takže jsme použili Twitter a skvělou knihovnu Twitter for PHP.

Použití Twitteru má své výhody - o naše záznamy se stará někdo jiný, Twitter zná spousta lidí, naše záznamy jsou k dispozici na mnoha různých platformách, takže k novinkám se každý dostane způsobem, jaký jemu vyhovuje. Když se podíváte na náš Twitter, řeknete si: "Proč se zabývat Twitterem, který má jednoho jediného čtenáře?" Odpovědí je právě web - záznamy lze totiž snadno vypsat na webových stránkách.

Stejně široká je možnost zadávání záznamů do Twitteru. S kolegou používáme především Linux, proberu zde některé z možností obsluhy Twitteru:

Webový klient

Najdete jej zde: https://twitter.com. K dispozici je kdekoliv, ale asi se vám nebude chtít jej používat na návštěvě internetové kavárny - jen cvok by zadával svá hesla do cizího počítače... pokud si teda vůbec své heslo na Twitter pamatujete.

Android

Skvělá volba. Twitter má vlastního klienta pro Android, takže máte své twitterovadlo stále s sebou. Jenom to ťukání do obrázku klávesnice je trochu nepohodlné.

Windows

Mě picne! (Pro vysvětlení: Windows už 20 let nepoužívám).

Linux

Mým primárním prostředím je KDE. Jaké jsou zde možnosti?

Choqok - šikovný, jednoduchý klient pro KDE. Líbí se mi, že je to klasická desktopová aplikace - nenajdete zde nic, co by byť i jen připomínalo dlaždice určené pro opatlávací displeje tabletů a mobilních telefonů.

Plasmoid µBlog - kdysi to fungovalo. Doporučení pro dnešní dny: zapomeňte. Od dob, kdy plasmoid µBlog fungoval, poměnil Twitter dvakrát své api a je dost dobře možné, že dnes už vůbec neexistuje možnost, jak donutit µBlog spolupracovat s Twitterem. Je to škoda, tohle udělátko se mi jinak líbí.

Jestli se někomu podařilo µBlog zprovoznit, dejte mi vědět. Rád bych to měl na své ploše.

gwibber - Na svém notebooku používám mimo KDE i klasické Ubuntu. Tady jsem se výběrem klienta pro Twitter příliš netrápil a nainstaloval první aplikaci, kterou mi Google doporučil - gwibber. Trochu překvapivé bylo, že ve výsledku jsem dostal aplikaci jinou: Friends. Nastavení není úplně přímočaré - najdete je v systémovém nastavení v sekci Online účty.

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt