4.5.2015

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Rádi o sobě tvrdíme, že se specializujeme na vývoj softwarových aplikací. Co to znamená? Co vlastně děláme? Na čem pracujeme? Rádi bychom vám představili jeden z produktů pocházející z naší dílny: komunikační systém MDCV04IP pro zdravotnická zařízení.

Co je MDCV04IP

Celý komunikační systém vyvíjí firma ZPT Vigantice, firma Hobrasoft je pouze dodavatelem software serverové části. Systém MDCV04IP je postavený na protokolu SIP – to je dnes nerozšířenější standard pro telefonní komunikaci přes internet (určitě znáte Skype – to je něco podobného, ale Skype je pouze nejznámější, rozhodně ne rozšířený tak jako SIP). Existuje celá řada SIP serverů, například známý Asterisk, vzhledem ke specifickým požadavkům jsme však vytvořili vlastní SIP server s podporou zařízení vyráběných firmou ZPT Vigantice.

Čím je řešení založené na SIP výhodné?

Všechny rozvody jsou vedené po standardních síťových rozvodech. Montáž spočívá v připojení telefonů či jiných zařízení normálním ethernetovým kabelem k síti.

Do komunikačního systému lze zapojit další SIP klienty. Vzhledem k rozšíření komunikačního protokolu SIP lze najít klienty (softwarové telefony) pro jakoukoliv myslitelnou platformu – nejčasteji mobilní telefony a tablety.

Chování celého komunikačního systému pak řídí speciální telefonní ústředna. Vše se nastavuje v jednoduchém webovém rozhraní.

Server

Server pro firmu ZPT jsme vytvářeli tak, aby to bylo pro nás co nejjednodušší a pro firmu ZPT byl server co nejužitečnější:

  • Server je naprogramovaný v C++ a Qt – to je jednoduché pro nás, protože v tomto prostředí pracujeme už dlouhé roky. Spoustu věcí už ani nemusíme programovat, stačí sáhnout do hotových věcí.
  • Nastavení a data jsou uložená v databázi CouchDB – i to pro nás znamená ulehčení práce, protože s CouchDB umíme pracovat a s databází se nemusíme zabývat čtením a zapisováním různých souborů. Navíc nám databáze otevírá cestu pro případné redundantní nasazení serveru.
  • Server běží na Linuxu – není nutné platit žádné licenční poplatky za serverový operační systém. Operační systém Linux se snadno spravuje na dálku, přes internet. Nároky na připojení jsou tak malé, že pro základní správu systému stačí i připojení přes mobilní telefon. Navíc se zde cítíme jako ryba ve vodě, protože s Linuxem máme přes dvacet let zkušeností.
  • Veškerá nastavení a výstupy jsou řešené pomocí WWW serveru. Do klientských počítačů se nemusí nic instalovat, vše se dá nastavit pomocí moderního webového prohlížeče i přes internet. WWW server je začleněný přímo do aplikace, veškerý stav se díky tomu zobrazuje na webových stránkách okamžitě – ihned, když proběhne nějaká změna (například telefonní hovor).
  • WWW část využívá pouze statické stránky a veškerá data se přes univerzální API zobrazují na stránkách pomocí HTML5, JavaScriptu, JSON a jQuery.
  • Aplikace je snadno lokalizovatelná do jiných jazyků. Pro překlady se používá standardní utilita z knihovny Qt.
  • Díky univerzálnímu API a HTTP protokolu je snadné připojit MDCV04IP server k jiným informačním systémům – obsluha informačního systému tak například při příjmu pacienta nemusí zadávat jeho jméno do dvou různých databází, je možné vytvořit jednoduchý komunikační most mezi oběma systémy. API je pochopitelně podrobně zdokumentované.
  • Pro firmu ZPT udržujeme repozitář instalačních balíků. Díky tomu je instalace a aktualizace serveru jednoduchá – obrazně řečeno "na jedno kliknutí".

Jsme malá firma a existujeme jen pár let. Z praxe víme, jak jsou naši zákazníci citliví na kontinuitu vývoje. Software proto vyvíjíme tak, aby naše programy mohl převzít někdo jiný – zákazníkovi proto poskytujeme zdrojové tvary, důsledně vytváříme dokumentaci a zákazníkům poskytujeme maximum informací. Při programování se snažíme vyhýbat neobvyklým konstrukcím, využíváme obvyklé návrhové vzory a cíleně se snažíme v programech vytvářet co nejnižší počet překvapení a WTF částí. Naše know-how není v tom, jak jsou aplikace poskládané. Náš přínos spočívá v dlouholetých zkušenostech a v množství práce, které jsme ochotní pro každý projekt vynaložit.

Zajímavosti

MDCV04IP server běží všude, kde může běžet operační systém Linux. Server jsme bez nejmenších obtíží zprovoznili i v počítači BeagleBone – to je miniaturní jednodeskový počítač s ARM procesorem vážící přibližně 40 gramů. Provozovat na takovém počítači dlouhodobě plnohodnotný MDCV04IP server je nemyslitelné. K našemu překvapení však i tato platforma našla své praktické nasazení – předváděcí systémy pro obchodníky běží právě na počítačích BeagleBone. Rozhodující zde byla nízká cena počítače, nízká hmotnost a nenáročnost na prostor.

Závěr

Zajímá vás komunikační systém MDCV04IP? Kontaktujte firmu ZPT Vigantice: http://zptvigantice.cz.

Zajímá vás vývoj aplikací? Kontaktujte nás: Hobrasoft s.r.o. – kontakt.

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt