25.6.2014

foto Petr Bravenec

Petr Bravenec
Twitter: @BravenecPetr
+420 777 566 384
petr.bravenec@hobrasoft.cz

Nechcete, aby vám některé video uniklo? Zaregistrujte se! Upozorníme vás na každé video mailem, navíc dostanete zdarma aktivační klíč se zvýšeným počtem záznamů v aplikaci Deko the CRM.

Příprava podkladů

Ve výchozí databázi najdete projekt Telefonní oslovení - to je postup práce, který používáme při oslovení zákazníka i my. Pro inspiraci najdete v podprojektu Poznámky i několik stručných návodů, mimo jiné i podrobně rozpracovaný průběh prvního telefonního kontaktu se zákazníkem. Ten si můžete přizpůsobit svým potřebám. Před telefonováním si tuto poznámku vytiskněte, než se časem naučíte vše zpaměti. Přípravu nepodceňujte - pokud něco pokazíte bez přípravy, budete si to vyčítat. Pokud něco pokazíte i navzdory přípravě, vaše hlava za to nemusí nést zodpovědnost - na vině je papír, na kterém je to špatně napsané. Neúspěchy se tak lépe snášejí.

Než začnete volat, potřebujete sesbírat kontakty na své budoucí zákazníky. Deko the CRM nabízí pro jednodušší získání kontaktů například import ze serveru firmy.cz, ten najdete kontextovém menu stromu projektů.

Kontakty budoucích zákazníků si uložte v projektu Rybník, zatím neoslovení. Tady jich můžete mít klidně stovky nebo tisíce a mohou tam čekat na oslovení i dlouho dobu.

Volání zákazníkům

Je pondělí, osm hodin ráno, a vy jste se rozhodli začít volat. Jak na to? Ze svého rybníčku si vylovte všechny kontakty, které byste chtěli dneska oslovit, a přesuňte je do projektu Naplánovaný první kontakt telefonem.

Dnešní kontakty jsou vybrané, můžeme jít volat. Klikněte v náhledu na telefonní číslo a pokud máte propojené Deko a svůj mobilní telefon, začne se telefonní číslo okamžitě vytáčet.

"Tút... túút... dobrý den, tady je Petr Bravenec z firmy Hobrasoft. Mluvím s panem zákazníkem?"

Jakmile je telefonní hovor u konce, napište do názvu poznámky stručný průběh, například: "První kontakt, chce vědět více", a kontakt i se záznamem o telefonátu přesuňte do dalšího kroku - do kterého, to záleží na průběhu telefonního rozhovoru.

Kontakty v každém podprojektu mají jednoznačně definovaný stav. Nemůže se vám stát, že někomu, kdo už od vás dostal nabídku mailem, začnete vykládat:

"Chtěl jsem vám nabídnout super produkt, který zestonásobí vaši efektivitu práce..."

"Myslíte Deko? To už jste mi nabízel minulý týden."

Odeslání hromadné pošty

Během telefonování se vám postupně nastřádají kontakty, kterým jste slíbili poslat podrobnosti mailem. Takový mail s první nabídkou bývá u všech kontaktů prakticky stejný, připravte si jej předem.

Hromadný mail vytvořte jako poznámku - do názvu napište předmět, do popisu kompletní text poštovní zprávy a do příloh vše, co chcete poslat zákazníkovi navíc.

V kontextovém menu potom zvolte akci Poslat jako hromadnou zprávu.

Ve formuláři zkontrolujte, jestli je správně vaše zpáteční adresa a jestli posíláte ten správný mail. Na kartě kontakty zkontrolujte, komu se bude mail posílat a na kartě volby zrušte link pro odhlášení - ten bude mít význam, až když budete posílat zákazníkům pravidelné newslettery.

Klikněte na obálku... a vaše nabídka letí do světa.

Po odeslání pošty nezapomeňte přesunout své kontakty do dalšího kroku svého pracovního postupu, abyste neodeslali některým zákazníkům svou nabídku několikrát.

Jak je zákazník spokojený?

Zakázníkovi jste zavolali, odeslali mail a po týdnu chcete zjistit, jak se vaše nabídka zákazníkovi líbí: "Týýýjo, to je úplně super, to koupím všem obchodníkům!" Zákazník je nadšený a dožaduje se schůzky.

Co v takové situaci? Přímo z formuláře telefonního hovoru vytvořte událost - připomínku, že tehdy a tehdy máte domluvenou schůzku. V nástrojové liště klikněte na ikonku s hodinama a vyplňte údaje o schůzce - vše ostatní už je vyplněné, vazba na zákazníka a projekt se vytvoří automaticky.

Po skončení telefonního hovoru přesuňte kontakt i událost do projektu Domluvená schůzka.

Hobrasoft s.r.o. | Kontakt